ANDA KLIK? TERIMA KASIH :)

Tuesday, 28 June 2011

synostosis - hospital # 3


assalamualaikum :)

hai hai.. semalaman aku stdy pasai kaki aku ni.. abeh segala laman web aku buka aku tetap jugak x paham.. sob.. tapi mengikut wikipedia..


Synostosis is the abnormal fusion of neighbor bones. It is a type of dysostosis.
Examples of synostoses include: craniosynostosis- being an abnormal fusion of two or more cranial bones, radio-ulnar synostosis- being the abnormal fusion of the radius and ulna bones of the forearm, tarsal coalition - being a failure to separately form all seven bones of the tarsus (the hind part of the foot) resulting in an amalgmation of two bones and syndactyly - being the abnormal fusion of neighboring digits.

13 taun lepas aku penah eksiden depan umah, patah kaki kat betis.. kena simen 2 bulan dah boley jalan macam besa dah.. tapi bulan 5 ri2, aku balik umah tetiba betis kat tempat patah 2 asa sakit.. awai 2 ingat nak biar tapi macam dasat sangat ja sakit 2.. sentuh cket pon dah sakit.. so pegi la klinik.. buat x ray segala doktor cakap tulang kaki aku melekat.. nah tengok ni kalau x paham..

aku jadi kat tulang tibia n fibula.. nama dia tibiofibular synostosis.. btol la kot kan.. huhu.. so sapa2 yang bley terangkan lebih lanjut sila berbuat demikian..
dia bagi ubat tahan sakit n ubat apa ntah tapi macam x bapa bekesan so aku p klinik len pulak.. klinik 2 terus wat surat rujuk ke hospital.. so aku pon p la kemaren..

so la ni, aku tengah pikir, aku nak buat operation 2 ke x.. huhuu.. ampa2 pon bagi la pendapat..

babai~

7 comments:

iPai said...

melekat ? then kalau operate die kasi tak lekat kah ?

noraini azhari said...

yela.. bg jadi macam normal balik lah..

Mawar Berduri said...

kalau aku tak silap, ianya berlaku sebab pencantuman kembali tulang yang patah itu..

hurm...

kalau kena operate, kena ambik masa lama juga untuk sembuh sebab dia akan pisahkan tulang yang bersambung itu.

so, u decide wat the bst for u.

kalau aku, aku akan operate gak.. after that, jaga permakanan lebih2 lagi kalsium.

noraini azhari said...

yes.. mmg sebab tulang patah dulu.. tapi doktor cakap nanti dia mungkin cantum balik.. huhuhu

Amani said...

kdg2 dlm masalah ni kalau x buat waktu muda ni kesan dah tua nanti lg susah sbb doktor nk operate pun risau mcm nenek amani sepatutnya oparate tapi tak dpt nak lakukan sbb usia. la ni tak leh jln.

Hans said...

operate la
kalau biarkan lama2
kang lagi teruk jadinya

Kisah Joyah Dan Bedah

amny said...

Ngilu plak baca msg nii....huuhuh

:)